Waarom ik besloot geen pil meer te gebruik en wat ik nu wel doe

Je weet het vast nog wel, het moment dat je ongesteld werd.  Je weet vast nog exact hoe het ging, waar je was en hoe je je voelde. Ik in ieder geval wel.

Het moment dat ik een vrouw werd?

Het moment dat ik ongesteld werd, was nogal onverwacht. Ik was namelijk nog maar 10 jaar en mijn hele slaapkamer was nog bezaaid met barbies. Ik werd ’s ochtends wakker en in ineens had ik wat bloed in mijn ondergoed. Toen ik dat zag schrok ik wel, maar wist ik ook dat het niet iets ernstigs was. Ik las namelijk af en toe de Tina bij mijn oma en had er wel eens vaag iets over gelezen. Ik besloot vervolgens naar mijn moeder te gaan, die eigenlijk zo erg schrok dat ze mij doorstuurde naar mijn zus. Ze zei; ‘Vraag je zus maar wat je moet doen!’. En daarmee was het klaar. Ik ging volledig in shock met een maandverband naar school en het enige wat ik dacht was, ok nu ben ik dus een vrouw? Ik weet ook nog heel goed dat ik daarna vrij snel al mijn barbies heb opgeborgen en dus echt dacht dat ik op dat moment van kind naar vrouw was gegaan. Niet de meest fijne herinnering voor mij moet ik eerlijk zeggen. Het was vooral heel verwarrend.

En toen kwam de pil..

Doordat ik dus op zo’n jonge leeftijd al ongesteld was geworden, had ik er heel veel last van. Ik werd er zo ziek van dat mijn moeder mij soms zelfs ziek moest melden. Dus op een gegeven moment zijn we naar de dokter gegaan. Ik was toen denk ik een jaar of 11. De dokter adviseerde mij dat ik het beste de pil kon gaan gebruiken en dat deed ik dus. De pil zou mijn cyclus beter reguleren en zorgen voor minder klachten. En het hielp mij op dat moment enorm. Ik kon weer wat normaler functioneren en ik hoefde niet meer ziek thuis te blijven. Als ik er nu aan terug denk vind ik het nog steeds best vreemd, dat het blijkbaar normaal was een meisje van 11 aan de pil te helpen. Maar er was op dat moment wellicht geen betere oplossing.

Meer dan 20 jaar aan de pil

Uiteindelijk ben ik de pil blijven gebruiken en ben ik dus uiteindelijk meer dan 20 jaar aan de pil geweest. Ook heb ik mij in die periode vrij weinig afgevraagd hoe het zonder zou zijn. Het was gewoon een deel van mijn routine en ik vond het heel normaal. Tot ik mij een paar jaar geleden meer begon te verdiepen. Dat was in de periode dat ik veel meer met gezond leven bezig was en probeerde zo natuurlijk mogelijk te eten. Het stoorde mij dat ik dus eigenlijk iedere dag iets onnatuurlijks in mijn lichaam aan het stoppen was, wat ook nog hormonen bevatte. Ik begon mij te verdiepen in alternatieven, maar ontdekte ook dat er vrij weinig alternatieven waren zonder hormonen. En aangezien ik ook niet van plan was zwanger te worden, wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Uiteindelijk is er toen een periode gekomen waarin ik een lange tijd geen pil gebruikte en daarna weer wel. Het wisselde dus een beetje.

Het verschil dat ik merk als ik geen pil gebruik

Ik denk dat het grootste verschil dat ik merk, wel mentaal is. In de tijden dat ik de pil nog wel gebruikte had ik eigenlijk nooit door wat het met mij deed. Tot ik eerst een lange periode geen pil gebruikte, waarna ik wel weer de pil gebruikte. Toen ik de pil niet meer gebruikte, kreeg ik wel het idee dat er een verschil was maar wist ik het niet helemaal zeker. Op een gegeven moment besloot ik dat ik het toch makkelijker vond wel de pil te gebruiken en ben ik weer begonnen. Nu op dit moment ben ik er al weer iets meer dan een half jaar vanaf. En ik weet het eigenlijk nu pas zeker. Als ik de pil gebruik ben in emotioneel veel onstabieler. In de week voordat ik ongesteld moet worden huil ik veel en ben ik vaak boos of gefrustreerd om dingen waar ik mij normaal helemaal niet zo druk maak. Tijdens mijn ongesteldheid gaat dit dan door tot een aantal dagen na mijn ongesteldheid. Ik heb hier zelfs een keer eerder een blog over geschreven. Daarin vertelde ik over postmenstruale stress stoornis en dat ik iedere maand een beetje gek leek. Ik heb heel lang geaccepteerd dat het u eenmaal iets was dat bij mij hoorde. Echter nu ik dus weer een tijd geen pil gebruik besef ik mij pas hoe veel minder ik hier nog last van heb. Eigenlijk bijna niet.

En dat ik daar dus eigenlijk bijna geen last meer van het vind ik echt bizar. Het maakt me zelfs een beetje boos. Het is natuurlijk altijd je eigen keuze om de pil te gebruiken en ik ben wel blij dat hij ooit is uitgevonden gezien wij vrouwen zo meer controle kregen over wanneer wij zwanger zouden willen raken. Echter vind ik het niet normaal dat er na de uitvinding van de de pil er nooit veel aandacht is besteed aan het ontwikkelen van wellicht een natuurlijk alternatief. Misschien naïef van mij om te denken dat dat überhaupt mogelijk is. Maar als je alleen al bedenkt hoeveel vrouwen wereldwijd dus iedere dag een pilletje vol hormonen en andere kunstmatige stoffen inneemt zonder hier vraagtekens bij te zetten, is dat toch best bizar? Vooral als je bedenkt dat dit pilletje je dus volledig anders kan laten functioneren als persoon? En dan heb ik het nog niet eens over de lichamelijk verschillen die ik merk als het ervaren van een veel hoger libido, als ik geen pil gebruik. Misschien zal niet iedereen het zo ervaren als ik, maar zeker toch wel iets om over na te denken?

Hoe hou ik alsnog mijn cyclus in de gaten?

Het gebruiken van de pil had voor mij natuurlijk uiteindelijk nadat ik wat ouder werd, als voornaamste doel niet zwanger worden. Ook is het natuurlijk niet heel fijn als je een vaste partner hebt toch altijd veilige sex te moeten hebben. Tenminste dat vind ik;). Een tijd geleden kwam ik dan ook een heel interessant alternatief tegen. Dit is een apparaatje dat je cyclus in de gaten houdt. Hij verteld je iedere dag of je wel of niet vruchtbaar bent. Voor mij klonk dat als een geweldige oplossing. Zou zou ik dus nooit meer een pil hoeven gebruiken, maar wel weten wanneer ik extra maatregelen moest treffen. Ik gebruik en het apparaatje nu al enkele maanden en ik ben er ontzettend blij mee.

Daysy Fertility Tracker

Wat dit apparaatje eigenlijk doet is het berekenen van je ovulatie. Wel grappig natuurlijk, want je zou dan dus denken dat je dit juist moet gebruiken als je zwanger wilt worden. Maar het is natuurlijk ook heel logisch om hem te gebruiken als je momenteel geen kinderwens hebt. Je weet namelijk exact wanneer je vruchtbaar bent. Het gebruik van het apparaatje is eigenlijk heel simpel. Je meet iedere ochtend voor 60 seconden je temperatuur met het apparaatje en dit wordt opgeslagen. Daarnaast geeft je ook door aan het apparaatje wanneer je ongesteld bent. Zo kan het apparaatje steeds nauwkeuriger meten wat jouw cyclus exact is en dus aangeven wanneer je ovulatie begint en wanneer je vruchtbare dagen dus zijn. Het apparaatje geeft dit aan met kleurtjes. En zo weet je dus eigenlijk meteen in de ochtend wat voor dag het voor je is;). Ook is er een app waar het apparaatje verbinding mee kan maken en kan de data daar ook ingeladen worden. Zo hou je overzicht en kan je het dus altijd nog even nachecken.

Mijn ervaring?

Ik heb dit apparaatje enkele maanden geleden gekregen van het merk om uit te testen. Ik had hen op Instagram ontdekt en ik was meteen heel erg nieuwsgierig. Het klonk namelijk voor mij echt als de oplossing die ik zocht. Vooral om wel een beetje zekerheid over mijn cyclus hebben, maar geen enkele vorm van anticonceptie meer te hoeven gebruiken. En ik kan nadat ik het apparaatje nu dus meer dan 4 maanden gebruik zeker zeggen dat ik er heel blij mee ben. Wat je wel even van tevoren moet weten is dat je niet meteen na dag 1 weet hoe of wat. Het apparaatje moet eerst een beeld krijgen van je cyclus, dus ongeveer na 2 maanden krijg je daadwerkelijk te zien per dag of je vruchtbaar bent of niet. Ik vond dat zelf niet erg, aangezien ik al niet aan de pil was en dus op dat moment helemaal geen idee had. Maar ik kan me voorstellen dat je dit wel even wil weten als je meteen van het gebruik van de pil over gaat naar dit apparaatje.

Zoals ik al eerder aangaf wil ik geen enkel hormonaal anticonceptie middel meer gebruiken, maar wil ik momenteel ook niet zwanger worden. Dit apparaatje is daarom voor mij echt een uitkomst. Ik weet iedere dag hoe het met mijn cyclus gesteld is en ik ben er heel erg blij mee. Het kost mij maar 60 seconden op een dag om te weten hoe of wat. En verder niks. Mocht je dus ook geen onnatuurlijke dingen willen nemen in je lichaam en wel een beetje zekerheid willen, zou ik dit zeker aanraden als alternatief. En mocht je meer informatie willen, dan kan je dat vinden op Daysynederland.com.

Liefs,

Melike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *