Blond haar met blauwe ogen, dat is toch het mooist? Diversiteit op het gebied van uiterlijk en de beauty industrie.

Het is weer tijd voor een iets persoonlijker stukje;) Een tijd geleden keek ik een documentaire over de schoonheids industrie in Zuid-Korea. Dit was een documentaire over dubbele ooglidcorrecties in Zuid-Korea gemaakt door Vice. Ik weet niet of iedereen Vice kent, maar zo niet zou het zeker even opzoeken. Zij maken namelijk talloze documentaires over hele uiteenlopende onderwerpen en ik vind ze altijd heel interessant. Na het kijken van deze documentaire kon ik niet anders dan een blog schrijven over een onderwerp dat mij soms enorm dwars zit.

In de documentaire die ik keek ging het dus over dubbele ooglidcorrecties. Steeds meer Zuid-Koreaanse vrouwen zouden een stukje van het ooglid weg laten halen. Het resultaat dat daaruit komt is grotere meer westers lijkende ogen. Het zag er uit als een vreselijk pijnlijke operatie en het zou ook heel erg mis kunnen gaan.

Ik vind het heel erg dat dit bijvoorbeeld in Zuid Korea gedaan wordt en zo zijn nog veel meer extreme maatregelen die genomen kunnen worden door vrouwen over de hele wereld. Alleen om een westerser uiterlijk te creëren.

Het is naar mijn idee bizar dat in deze tijd, in de wereld waarin wij leven het westerse uiterlijk nog steeds de definitie van een mooi uiterlijk is. Tenminste dat is mijn mening.

Als ik kijk in de winkels naar verschillende make-up merken ben ik soms echt verbaasd dat er nog steeds zo weinig aandacht wordt besteed aan producten voor mensen met een ander uiterlijk. Een donkere huidskleur bijvoorbeeld. De meeste merken hebben er nog steeds geen producten voor.

Mijn eigen ervaring

Ik ben zelf een mengelmoes. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader Turks. Zelf heb ik soms ook struggles met mijn uiterlijk. Vooral als het gaat om hoe anderen tegen mij aankijken. Zo maak ik naar mijn idee regelmatig vreemde dingen mee.Ik zal daar een voorbeeld van noemen.

Voordat ik op vakantie ging wilde ik graag een zonnebrand creme voor mijn gezicht kopen met een tintje. Ik ging vrolijk naar een van de bekende drogisterijen en vroeg om advies, Het eerste dat verkoopster tegen mij zij was: ‘Laten we eerlijk zijn, jij bent niet blank dus een tintje heb je zeker niet nodig’. Vervolgens probeerde ze mij meerdere opties zonder tintje te verkopen en ben ik maar met lege handen naar huis gegaan. Ik heb niks tegen haar gezegd, maar van binnen was ik echt verontwaardigd. Ik begreep er eerlijk gezegd niets van.

Dit is niet de eerste keer dat ik zulke vreemde opmerkingen heb gekregen. Zo willen verkoopsters mij altijd het meest donkere wenkbrauw potlood verkopen enzovoort. Waarschijnlijk puur omdat ik er niet uit zie als een standaard Hollandse meid. En het komt er eigenlijk altijd op neer dat ze niet zo goed weten wat ze mij moeten adviseren. Mijn uiterlijk past blijkbaar niet in de standaard hokjes die de cosmetica industrie heeft gecreëerd. Dit terwijl ik vind dat ik nog best voor westers door kan gaan. Als ik dus nog donkerder zou zijn, zou het volgens mij nog moeilijker zijn om een juist product te vinden. Ik vind dit echt bizar.

Ze kunnen er niks aan doen?

Laat het voorop staan dat ik niet denk dat de verkoopsters er iets aan kunnen doen. We worden dagelijks beïnvloed door de media op het gebied van uiterlijk. Talloze cosmetica merken gebruiken nog steeds veel meer volledig westers uitziende modellen en dat beïnvloedt ons denkbeeld. Of we dit nu willen toegeven of niet. Ik ben hier zelf ook het slachtoffer van en merk soms ook dat ik een subjectieve voorkeur heb op het gebied van uiterlijk.

Ik heb deze blog geschreven om dit even weer onder de aandacht te brengen in de hoop dat we er allemaal weer eens over na gaan denken. Ik merk wel dat het steeds iets beter wordt wat betreft de diversiteit in de wereld van beauty producten, naar we zijn er nog lang niet. Ik hoop dat dit ooit anders zal zijn en dat schoonheid in alle kleuren en vormen het ideaal zal zijn. In a perfect world dus…

Heb jij hier wel eens over nagedacht?

Liefs,

Melike

 

 

 

 

20 thoughts on “Blond haar met blauwe ogen, dat is toch het mooist? Diversiteit op het gebied van uiterlijk en de beauty industrie.

 • Reply ikhouvanbeautynl 5 september 2016 at 07:34

  Lijkt me ook niet fijn om zulke opmerkingen te krijgen. Ik heb er eerliik gezegd niet zo vaak over nagedacht, ik val namelijk overduidelijk in het hokje. Maar ben het volledig met je eens dat er meer aandacht aan diversiteit moet worden gegeven!

 • Reply Babs 5 september 2016 at 07:42

  Ik zag laatst ook een documentaire,die ging over meisjes in China die ooglidcorrecties lieten doen om sneller aan de man te komen en dan kregen ze ook sneller een baan. Bizar dat ze het niet lieten doen voor zichzelf maar om die redenen. Ook de neus moest meer westers zijn.
  Ik las een tijdje terug een blog van een Thaise vrouw die ook een wenkbrauwpotlood zocht en zij was er niet blij mee dat haar ook een heel donker potlood werd geadviseerd. Ook bij mij hetzelfde verhaal.
  Wat een waardeloze verkoopster, klant is toch koning?
  Ik vind ook dat er bar weinig te koop is voor mensen met een donkere huidskleur.
  Toen ik je voor het eerst zag had ik geen idee dat je een mix was… pas na een artikel waarin je het zei had ik dat pas door. Ik let daar niet echt op denk ik.
  Maar linksom, rechtsom… je bent wel een prachtige vrouw, waarschijnlijk juist door die mix Nederlands–Turks.
  Mensen denken vaak dat ik Indisch ben, maar met een Ierse moeder is dat best raar. (al had mijn vader toch sterk Indonesisch trekken, maar was wel officieel een Hollander )
  Mooi artikel Melike, ik denk dat veel mensen daar helemaal niet bij stil staan en de beauty industrie (zeker de verkoopsters) heeft nog een lange weg te gaan!

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:42

   Dankjewel voor je lieve comment Babs! Is deze documentaire was dat inderdaad ook zo, dat ze bijvoorbeeld meer mogelijkheden kregen met meer westerse ogen. Echt absurd! Ik kan me voorstellen dat het ook lastig is inderdaad constant ingeschat te worden dat je ergens anders vandaan komt. Ik krijg ook soms de meest vreemde afkomsten te horen. Het hoort erbij met een gemixt uiterlijk, maar het blijft soms lastig!

 • Reply Mariska 5 september 2016 at 09:46

  Ik houd me er eigenlijk zo min mogelijk mee bezig…Ik houd namelijk niet van bezig houden met verschillen en wil dat soort zaken ook niet te veel erkenning tegen. Enige keer dat ik er een beetje mee geconfronteerd werd was toen ik voor een budget challenge een drugstore foundation zocht in m\’n kleur … alleen etos had er 1. Maarja, zal wel met afzetmarkt te maken hebben.

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:42

   Dat is natuurlijk ook een manier om ermee om te gaan, wellicht is dat soms beter.

 • Reply Yvonne 5 september 2016 at 12:28

  Moeilijk. En ik denk dat je eerst even overrompeld ben na die opmerking. Ik zou denk ik wel iets terug zeggen alleen al om ze te attenderen hoe dit overkomt.

 • Reply DisneyChicks.nl 5 september 2016 at 13:21

  Wat een vreemde opmerking van die mevrouw! Verkoopsters reageren soms zo raar. En van die ooglidcorrecties snap ik ook niets. Ik zou zoiets alleen overwegen om medische redenen, niet vanwege een schoonheidsideaal.

 • Reply Miss 5 september 2016 at 16:05

  Wat een nare en rare opmerking van die vrouw! Ik snap er helemaal niets van! Zo moeilijk…

 • Reply Kirsty 5 september 2016 at 17:25

  Wat naar van die verkoopster! Soms oordelen ze ook zo snel als ze je zien. Nu heb ik het nooit gehad vanwege een niet-westers uiterlijk (ik zie er overduidelijk westers uit), maar wel vanwege mijn huid toen ik nog heftige acne (ook niet echt het schoonheidsideaal) had. Eerder ook wel omdat ik juist te licht ben voor de meeste foundations, maar gelukkig is daar steeds meer voor te vinden en ik hoop dat er ook voor donkere huidjes meer komt.
  Dat vrouwen een ooglidcorrectie ondergaan om maar westers te lijken vind ik wel heel heftig. Zeker omdat ze het niet zozeer voor zichzelf doen maar meer omdat het een must is om een goede plek in de maatschappij daar te krijgen. Terwijl ze juist hun eigen schoonheid zouden moeten omarmen, maar ik denk niet dat je daar op die manier de kans voor krijgt.

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:44

   Ik denk dat de vergelijking die je maakt met een acne huid, precies overeen komt met wat ik bedoel. Het blijft lastig als mensen je gaan boordelen op je uiterlijk en het is natuurlijk menselijk. Toch blijft het vervelend.

 • Reply hillybillybeauty 5 september 2016 at 17:56

  Wat ik raar vind is dat verkoopsters dus blijkbaar hun eigen mening willen doordrukken. Dit gebeurt ook in andere branches natuurlijk. Haar mening hoort niet te tellen, maar haar kennis om jou te adviseren.

 • Reply orientalspiceandsomechocolate 5 september 2016 at 18:20

  Interessante blog! Het is bizar als je bedenkt hoe ver sommige mensen gaan om te voldoen aan het westerse schoonheidsideaal. Vooral omdat dat schoonheidsideaal (in mijn ogen), vooral gecreëerd is door de media, niet alleen nu maar jaren terug al. Het moet ook niet het een v.s. het ander zijn denk ik. Dat zie je heel vaak helaas. Qua make-up denk ik dat sommige verkoopsters geen idee hebben wat ze met je aanmoeten als je niet heel donker bent, maar ook niet heel licht. Vaak denken ze direct dat je naar speciale make-up merken moet kijken voor de donkere huid, terwijl lipsticks van een \”standaard\” merk als L\’Oréal ook prima kan (spreek uit ervaring). Ik doe daarom meer aan self-service haha.

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:46

   Inderdaad het moet zeker geen vs zijn. Het zou juist allemaal het ideaal moeten zijn in plaats van het het of het ander.

 • Reply The Fashion Mom 5 september 2016 at 20:24

  Wat een nare ervaring in de drogisterij.. Schoonheidsidealen hoeven voor mij niet, iedereen is mooi zoals hij/zij is! En ik vind jou perfect lieve Melike! 🙂

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:46

   Zo lief van je! Dankjewel! En zo denk ik er ook over, iedereen is mooi!

 • Reply debbeautygoddessnl 5 september 2016 at 21:04

  Mooi geschreven! Goed om stil te staan bij dit onderwerp. Ik zou ook onder de indruk zijn wanneer ik zo\’n documentaire zou hebben gezien. Ongelooflijk hoe ver mensen willen gaan voor een Westers uiterlijk.

  Wat een aparte ervaring heb je gehad toen je een zonnebrand met een tintje wilde kopen. Jammer dat de verkoopster haar mening zo aan je opdrong. Ik vind dat totaal niet professioneel. Nu ben ik zelf ook een mengelmoesje maar heb dit soort dingen gelukkig nog niet meegemaakt. Wel dat ze bij Douglas en zelfs bij MAC niet goed wisten wat ze met mijn sproeten (ik heb er ook heel veel 😉 ) aanmoesten en me veel te dik opmaakten (ik kwam voor foundation advies), alsof ze mijn sproeten wilde wegplamuren. Ik ging dus ook met lege handen (ach, het scheelde weer geld). Ik pas ook niet in een hokje wat dat betreft.

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:49

   Dankjewel Debb! Fijn om te lezen dat niet iedereen dit soort nare dingen meemaakt! Wat super stom dat ze je sproeten weg wilden werken. Dat is het denk ik ook, ze denken niet out of the box. Sproeten kunnen heel erg mooi zijn, en een foundation is toch niet bedoeld om je hele gezicht te verstoppen. Ik zie het meer als een hulpmiddel om het net even wat op te frissen.

 • Reply Kim 6 september 2016 at 21:51

  Ohhh nee, ik kan mij zo verbazen over winkelmedewerkers! Wat slecht zeg. Zelf merk ik wel dat er voornamelijk producten in de winkels liggen voor blanke mensen. Gelukkig begint daar de laatste tijd wel verandering in te komen. De kinderen van mijn broer zijn half-Surinaams en ik zou het naar vinden als zij bijna geen mogelijkheden zouden hebben daarin.

  • Reply melikebeauty 7 september 2016 at 18:50

   Ja echt bizar he! Ik zie inderdaad ook kleine veranderingen, dus wie weet hoe het er in de toekomst uit gaat zien;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *