Aldi files: Witte pasta, witte rijst of noedels wel of niet eten? En zo niet wat dan?

 

Ik wil jullie deze week graag meenemen in een wereld zonder witte rijst, witte noedels of witte pasta. En dit kan gewoon met de producten van de Aldi! Voor mij zijn dit namelijk ‘de drie boosdoeners’. Daarom deze keer een aldi file over gezondere alternatieven voor ‘witte’ rijst, noedels en pasta! Er wordt ook wel eens een vierde genoemd in dit rijtje, namelijk de aardappel. Alleen vind ik dat de aardappel dit niet heeft verdiend. Als je een goede biologische aardappel eet zitten daar ook heel veel goede voedingsstoffen in. Toevallig is dit ook te verkrijgen bij de Aldi, dus als je graag aardappels eet zou ik ze zeker gaan proberen!

Waarom noem ik het ‘de drie boosdoenders?’. Deze drie ‘boosdoeners’ bevatten nauwelijks voedingstoffen en zorgen ervoor dat je suikerspiegel een snelle boost krijgt.Een snelle boost aan je suikerspiegel is op het moment wel prettig, maar werkt ook snel weer uit. Hierdoor kun je je daarna snel weer moe voelen en honger krijgen. Dat lijkt mij niet de bedoeling! Dus vandaar dit artikel over hoe je dit stabieler kan laten worden en dus gedurende de dag minder honger maar meer energie kunt hebben. En ook nog met de voordelige gezonde opties die de Aldi hiervoor biedt.

Het beginnen met het vervangen van ‘de drie boosdoeners’ is  makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vond het zelf heel lastig, maar omdat ik mij steeds minder goed voelde bij het idee dat ze eigenlijk niks goeds voor mij lichaam deden ben ik toch gaan experimenteren met vervangende producten. Ik heb zelf een hele schommelende suikerspiegel, waardoor ik normaal gesproken vaker op de dag moet eten dan een gemiddeld persoon. Ik heb heel snel weer trek en als ik niet regelmatig eet kan ik hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Dit kan heel lastig zijn als ik bijvoorbeeld aan het werk ben of iets anders inspannends moet gaan doen. Uiteindelijk heb ik ontdekt dat als ik meer complexe koolhydraten eet dit echt een wereld van verschil maakt. Complexe koolhydraten hebben het effect dat ze moeilijker af te breken zijn door je lichaam en de energie die vrijkomt gelijkmatiger verdeeld wordt en je dus langer verzadigd blijft.

Dus ik ben gaan experimenteren om te kijken of het ook echt zo werkt. Met experimenteren bedoel ik vervangen. Mijn eerste vervanging voor rijst was kikkererwten. Ik vond het destijds nog wel wat gedoe om ze eerst te weken en dan te koken dus ik kocht een biologisch potje. Ik maakte een lekkere pan groente en deed de kikkererwten erbij. Heel eerlijk gezegd vond ik het echt heerlijk, maar had ik wel het gevoel dat mijn avondeten niet compleet was. Er miste iets..waarschijnlijk rijst.

Wat er daarna gebeurde was echt geweldig. Normaal gesproken heb ik later op de avond weer trek en wil ik toch graag even snacken. Ik deed het dan vaak niet, maar bleef dan wel met een zeurderig gevoel in mijn maag zitten. Het is niet zo dat ik wil afvallen dus ik vermijd de snacks niet omdat ik bang ben dik te worden. Ik wil mij gewoon lekker voelen en als dit betekend dat het ook nog helpt om niet te veel te eten is dit geen vervelende bijwerking.  Ik ben nooit te zwaar geweest, maar ik denk dat iedereen wel een bepaald ideaal gewicht heeft voor zijn gevoel.

Ik was zo enthousiast over mijn eerste ervaring dat ik steeds vaker begon te vervangen. Zo ging ik bijvoorbeeld meer bulgur, boekweit en linzen eten. Mijn vriend was hier minder blij mee,  dus dat was nog wel een uitdaging. Hij wilde namelijk niet meedoen. Uiteindelijk heb ik besloten om voor ieder appart te koken betreft de rijst of het alternatief. Dit is wel even een pannetje meer, maar wat ik vaak doe is dat ik een grotere hoeveelheid kook zodat ik niet elke dag een pan meer op het vuur heb staan. De groente maak ik natuurlijk wel elke dag vers, maar de rest kun je prima een paar dagen bewaren. Ook ben ik minder lui geworden en week ik mijn kikkererwten nu wel braaf. Achteraf is dit maar een hele kleine moeite. ‘S avonds een kopje in een in een ruime kom met water, dat is alles! De volgende dag een half uurtje koken met een beetje zeezout en het is klaar.

De aldi had tot voor kort niet dit soort peulvruchten te koop, het was eigenlijk het enige dat ik nog miste.  Maar nu sinds twee weken kun je er zelfs meerdere gedroogde peulvruchten vinden. Er zijn ook andere fijne alternatieven zoals quinoa en bulgur. En het betekend ook niet meteen dat je helemaal geen pasta meer kunt eten, want volkorenpasta bevat wel complexe koolhydraten. En dan heb je natuurlijk nog de aardappel of nog beter de zoete aardappel. Een zoete aardappel is namelijk nog iets complexer dan een gewone.

Wat ik zelf doe is een soort 80/20 verdeling in de week. Ik eet het overgrote deel van de week geen ‘boosdoeners’, maar vaak heb ik wel in het weekend een dag dat ik het wel eet. Ik noem dit vaak mijn stoute dag. Niet dat het zo erg is, maar omdat ik het al zo lang doe voelt het wel een beetje stout als ik minder goede dingen ga eten.

Ik zou het iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen voor een week en te kijken hoe je je voelt. Ik ben heel benieuwd of jullie dit ook zo ervaren!

Liefs Melike

 

 

0 thoughts on “Aldi files: Witte pasta, witte rijst of noedels wel of niet eten? En zo niet wat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *